6 Tipsvoor je fietstocht door Limburg

Fietsen door roermond in de herfst

Tips voor je fietstocht in het hart van Limburg

Het hart van Limburg is misschien wel één van de mooiste streken van ons land. Het landschap is zeer gevarieerd met glooiende heuvels, uitgestrekte vlakten, heidevelden en meanderende beken. Maar ook met pittoreske dorpen, cultuurhistorische objecten. Ook het ligt vlakbij de grens met Duitsland en België. Met de fiets of scooter kun je alle kanten op. We geven je 6 fietstips om nog beter van je fietstocht te genieten!

Tip 1: Bereid je goed voor

Kies voor je fiets- of scootertocht een mooie dag uit en zorg dat je tweewieler in goede conditie is. Verder neem je zo min mogelijk mee. Noodzakelijk zijn regenkleding, zonnebrand, geld, mobiele telefoon, water, eventueel proviand voor een picknick en een zakje om je afval in te verzamelen.  Denk ook aan een fietspompje en bandenplakset mocht je onverhoopt pech onderweg krijgen.

Tip 2. Smalle paadjes en veerpontjes

Met je tweewieler kom je op andere plaatsen dan met de auto. Ontdek de natuur via smalle paadjes, stap even af bij de vele kleine kapelletjes en veldkruizen en fiets langs eeuwenoude boerderijen, kastelen en  natuurmonumenten. Soms moet je met een veerpontje naar de overkant van de rivier of stroom. Stippel je route daarom van tevoren uit en kijk waar deze pontjes zijn en of ze in de vaart zijn.

Tip 3: Fietsknooppunten

Tip 3 van onze 6 fietstips: maak gebruik van fietsknooppunten. In Nederland zijn talloze fietsknooppunten:  routepaaltjes met daarop nummers waarmee je verschillende routes kunt samenstellen, of bestaande routes kunt volgen. Deze fietsknooppunten sluiten aan op het Belgische en Duitse netwerk. Als je flink doorrijdt kun je dus op één dag van zowel Limburgse vlaai als een Belgisch biertje en Duitse Bratwurst genieten!

Tip 4: Goede sloten

Natuurlijk wil je niet dat je dure scooter of fiets gestolen wordt. Zorg daarom voor twee goede sloten per tweewieler. Voor je fiets kies je bij voorkeur voor gekeurde sloten met ART-2 keurmerk. Voor je scooter is ART-3 of ART-4 veiliger.

Tip 5: Veiligheid

Het leukste van uitgaan is thuiskomen, het liefst heelhuids natuurlijk. Daarom moet je altijd de veiligheid in de gaten houden. Let goed op in het verkeer, zorg voor perfect onderhouden tweewielers én -voor de scooterrijders- een goede helm. Of je nu voor een jethelm, een integraal- of systeemhelm neemt, er zijn twee aandachtspunten: een goede pasvorm en de helm moet onbeschadigd zijn en de juiste maat hebben. Voor meer veilige helmen, kijk op www.helmonline.nl.

Tip 6: Geniet

Maak je tocht niet te lang, zodat je onderweg voldoende tijd hebt om de omgeving te bekijken en te genieten. Zoals gezegd, het hart van Limburg is veelzijdig. Neem dus de tijd om af en toe even af te stappen en van het moment en de plek te genieten.